Son Konular

  • Hz. Yusuf'un Hatası (Mesnevi)

    Etiketler: , , , 0 yorum

    Mısır  azizi, Hz. Yusuf ile hanımı Züleyha arasında çıkan söylentilerin, dedikoduların önünü kesmek istedi. Hz. Yusuf'u zindana attırdı. Yusuf  aleyhisselâm zindanda
    kendisini ibadete verdi. Bazan da yoksullarla ilgilendi, hastaların tedavisiyle meşgul oldu. Hz. Yusuf'a Allah tarafından rüyaları yorumlama ilmi verilmişti. Zindanda  kim  bir  rüya  görse,  Yusuf  aleyhisselâma  tabir ettirirdi. Yusuf'un söyledikleri aynen çıkardı. Zindanda Mısır sultanının şarapçısı ile fırıncısı da vardı. İkisi  de putperestti.  Bunlar  Hz.  Yusuf'a  gelerek  rüya gördüklerini söylediler. Şarapçı, ''Rüyamda  üzüm sıkıp padişah için şarap yapıyordum'' dedi. Fırıncı da, ''Ben  de  başımın  üstündeki  tepsiyle  sultana  ekmek götürüyordum.  Kuşlar o tepsiye konup o ekmekleri yiyordu'' dedi. Hz. Yusuf şarapçıya, ''Sen  affedilip tekrar  sultanın  hizmetine  gireceksin'' fırıncıya da, ''Sen  ne  yazık  ki  idam  edileceksin.  Kuşlar kafana  konup beynini yiyecekler'' dedi. Aradan biraz zaman geçince, Hz. Yusuf'un söyledikleri aynen çıktı.  Şarapçı affedilerek tekrar sultanın hizmetine girdi. Fırıncı idam edildi, beynini kuşlar yedi. Hz. Yusuf, şarapçı ya zindandan çıkarken, ''Sultana  benim durumumu arzet. Suçsuz yere zindanda olduğumu söyle''  diye  tembihledi.  Şeytan  şarapçıya,  Yusuf'u  ve söylediklerini unutturdu.
    Hz.  Yusuf, Allah'tan değil, kuldan yardım istemişti. Bu da ilâhî cezanın gelmesine sebep oldu. Yedi sene zindanda kaldı. Cenâb-ı Hak, Yusuf'a, çürük sopaya dayanmamak gerektiğini ve takdire rıza göstermeyi öğretti. Gönlünün üzüntüsünü gidermek için de sevgisini lutfetti. Yusuf  aleyhisselâm, Allah sevgisinin mânevî zevkiyle gerçek hürriyete  kavuştu.  Artık  gözünde  ne  zindan  vardı  ne  de karanlık.

    Dünyada  bulunan  bütün  insanlar,  ölümünü  bekleyen  birer mahkumdur. Sıkıntı içerisinde kıvranan bir mahkumun, diğerine ne faydası olabilir?

    Bu Konuya Hiç Yorum Yapılmamış; "Hz. Yusuf'un Hatası (Mesnevi)"

    Bu Konuya Yorum Yapın