Son Konular

  • Mert İsen Kötülük Yapana İyilik Yap

    Etiketler: , , , 0 yorum

    Urvet-ül-vüska Muhammed Ma'sÛm-i Faruki hazretlerinin 3 ciltlik Mektubat kitabında torununa yazılmış mektuplar vardır. İkinci cild, 123'üncü mektup, bu mektuplardan biridir. Burada buyruluyor ki:
    "Allahü Tealaya hamd olsun! O'nun sevdiği, seçtiği kullarına selam olsun! Kıymetli mektubunuz geldi. Bizi çok esvindirdiniz. Huzur ve safa hasıl olduğunu yazıyorsunuz. Ne iyi bir haber! Fitne ateşi ne kadar söndürülür, bastırılırsa o kadar iyidir. Dostlardan sevdiklerinden insanlık icabı bir kusur, sevgiye, uymayan, ters düşen bir şey meydana gelirse, bağışlamalı, iyiliklerini, iyi taraflarını görmelidir.
    Mısra:
    "Mert isen, kötülük yapana, iyilik yap."
    Derler ki, bir kimse, bir kimsenin yanında, bir kimsenin bir kötülüğünden bahsetmiş. O da "Biz, bize iyiliğine bakarız. İyiliği kötülüğünden fazla ise, iyiliklerini alır, kötülüklerini geçeriz. Nitekim efendi de kölesine böyledir. O halde kulun, kula karşı nasıl olması icabettiğini bundan kıyas etmelidir" demiştir.
    Yazıyorsunuz ki, bazı salihler, bazı haberler getirdi. Hüsn-i zan gereği, sözlerine inandım. Bu yüzden kalbim ağırlandı. Deriz ki:
    İlim sahibinin böyle söylemesi hayret vericidir. Onların sözlerini Hüsn-i zan ile kabul etmişsiniz ve hüsn-i zan etmeğe layık olan diğer tarafa da hüsn-i zan etmemişsiniz. Dedikodu yapanın sözü kabul edilmez reddedilir.
    Kenz-ül Hafi kitabında diyor ki: Halid bin Sinan; "Dedikoduyu kabul etmek, dedikodudan daha kötüdür. Çünkü dedikodu; günaha yol göstermek, onu kabul, yani onu dinlemek ise, izin vermek, onu tasdik etmektir. Bir şeye delalet eden ile, onu kabullenip, hükmeden bir değildir. O halde dedikodu yapanın azabı, sadece dedikodusudur. Eğer doğru ise, ayıplamasında bir kimsenin gizli bir şeyini ortaya dökmek, hürmetini gidermek, namusuyla oynamak vardır. Yalan ise, Allahü Tealaya karşı gelmek, yalan ve iftira söz ile şeytana uymaktır. Sana bir kimse gelip, filan kimse, senin hakkında şöyle dedi, senin için şöyle yaptı dese, bu durumda şu altı şeyi yapman senin üzerine vacib oldur.
    1-) Tasdik etmemelisin, yani söz getiren kimsenin sözlerinin doğruluğuna inanmamalısın. Çünkü nemmam, yani dedikodu yapanın şahidliği, İslamda kabul edilmez. Allahü Teala, Hucurat suresi altıncı ayetinde meale; "Ey iman edenler, eğer size bir fasık, bir haber getirse, onu araştırın, (doğruluğnu anlayıncaya kadar tahkik edin). Değilse, bilmeyerek bir kavme sataşırsınız da, yaptığınıza pişman olursunuz" buyuruyor.
    2-) Dedikodu yapanı men etmelisin. Çünkü dedikodu yapmak münkerdir. Kötü iştir. Münkerden nehy ise vacibdir. Allahu Teala, Al-i İmran suresi 110. ayetinde mealen;"Ey Muhammed aleyhisselamın ümmeti! Siz beşeriyet için meydana çıkarılmış en hayırlı bir ümmetsiniz, iyiliği emreder, fenalıktan alıkorsunuz ve Allah'a imanınızda devam edersiniz!" buyuruyor.
    3-) Dedikodu edene, söz taşıyana, getirip götürene, Allah için kızmalısın. Çünkü o asidir, günahkardır, fasıktır. Günahkara buğz ise vacibdir.
    4-) Yanında olmayan din kardeşine dedikodu yapanın sözü ile, sû-i zan etmemelisin. Çünkü müslümana sû-i zan haramdır. Haramdan sakınmak ise elbette lazımdır.
    5-) Dedikodu yapanın sözüne bakıp, tecessüs etmemeli, araştırmamalısın. Çünkü Allahu Teala tecessüsü nehy ediyor ve Hucurat suresi 12. ayetinde mealen; "Ey müminler! Zannın çoğundan sakınınız. Çünkü zan etmenin bazısı günah olur. Birbirinizin kusurunu araştırmayın" buyuruyor.
    6-) Bu dedikoducunun yaptığını, beğenmediğin şeyi sen yapmamalısın.
    Alimlerden biri buyurdu ki: "Bu zamanda günahtan kurtulmak ve din kardeşleri ile kardeşliğin devamını isteyen, kendini hakim yapsın, hakimler gibi hükmetsin. Bir kimse hakkında, tek bir kimsenin sözünü kabul etmeyip, birden çok şahid olmayınca ve şahidler adil olmayınca, bir kimsenin sözünü tasdik etmesin."

    Bu Konuya Hiç Yorum Yapılmamış; "Mert İsen Kötülük Yapana İyilik Yap"

    Bu Konuya Yorum Yapın